Griva

Griva je nastala 1982. godine, a osnovali su je bivši članovi novosadske grupe Ibn Tup, pevač Zlatko Karavla i gitarista Josip Sabo – Joca. Prvi Grivin hit je bila obrada pesme „Sitnije Cile sitnije“ koju su na takmičenju za pesmu Evrovizije izvodili Lepa Brena i Slatki greh, u Grivinom prepevu „Sitnije sestro sitnije“ kojim je grupa pridobila veliku pažnju publike. Novosadska Stripoteka, je u jednom od brojeva poklonila singlicu sa ovom obradom svojim čitaocima što je bio pun marketinški pogodak. Ubrzo je usledio prvi album „Kog sam vraga tražio u tebi“ koji je kao i singl izdao zagrebački Jugoton. Bend pridobija veliku naklonost publike i pesme postaju hitovi. Ostali članovi benda su bili Janoš Kazimić koji je važio za jednog od najboljih domaćih hard rok bubnjara tog doba, Đorđe Jovanović Đuka bas, Laslo Novak klavijature i gost Nenad Milosavljević Galija usna harmonika.

Griva takođe svira u Budimpešti na internacionalnom festivalu gde dobija odlične kritike što zbog ovacije publike i odličnog nastupa, što zbog obrade pesme „Devojka biserne kose“ mađarske grupe Omega, koja se našla na trećem albumu benda. Nažalost, ovaj koncert je bio poslednji koncert koji su ovom prilikom činili, Zlatko Karavla vokal, Zoran Zoks Maletić i Voja Ušar Vilić, gitare, Buca Janičić bubnjevi, i Senad Jašarević klavijature.

Zlatko Karavla još jednom ulazi u studio da producira peti album benda koji je simbolično za rokenrol nazvan „Pij, jedi, veseli se“. Zbog ratne situacije u državi, album je sniman više od godinu dana, a 1992. je objavljen za Megaton, sa 9 novih pesama i dva snimljena spota: „Kad dođe jutro“ i „Srećan ti rođendan“. Album su snimali Zoksov brat Miroslav (Kića) Maletić na bubnjevima i gitari, Zoran Bulatović Bale na gitari, Moma Bajac na basu i novi član na klavijaturama, s kojim je Zlatko nastavio raditi u budućnosti, Siniša Simbe Cvetković koji trenutno svira za mnoge pop zvezde.

Nakon toga „Griva“ prestaje sa svojim aktivnostima sve do kraja 2002. godine, kada se u prodavnicama pojavljuje CD kompilacija „Samo najbolje“ u izdanju beogradske kuće „One Records“, sa jednom novom baladom i 17 starih kompozicija, da bi u decembru te godine „Griva“, posle dugog niza godina, ponovo zasvirala u „Studiju M“, „Radio Novog Sada, pred vernom publikom, onom koja je sa grivom od prvih dana, kao i onom koja je Griva upoznala krajem osamdesetih, kada su uz“ Divlje jagode „bila najbolji“ teški rok „bend u Jugoslaviji, onoj“ od Vardara do Triglava „. Zlatko je pozvao sve bivše članove benda, kao i mnoge goste, da sviraju stare pesme u malo opuštenijim aranžmanima. Materijal se pojavio i kao CD i kao DVD.

Podelite sa vašim prijateljima!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Ostavite odgovor

PRIJATELJI MANIFESTACIJE:

Aviv Park

Turistička Organizacija grada Zrenjanina

 • tel: +381 23 523 160
 • Koče Kolarova 68
  23000 Zrenjanin, Srbija
 • www.visitzrenjanin.com
 • office@zrenjaninturizam.rs
 • O Turističkoj organizaciji

  Turistička organizacija grada Zrenjanina bavi se objedinjavanjem turističke ponude na području Grada Zrenjanina, izdradom propagandnog materijala, promocijom i unapređenjem turističke ponude, organizacijom manifestacija… Pročitajte više

  Pratite nas:

  Vremenska Prognoza

  Zrenjanin
  13°
  clear sky
  humidity: 62%
  wind: 4m/s NE
  H 13 • L 9
  12°
  Fri
  17°
  Sat
  6°
  Sun
  9°
  Mon
  17°
  Tue
  Weather from OpenWeatherMap